Karbantartás

Több oka van annak, amiért az emberek műfű telepítése mellett döntenek. Ilyen például a költség hatékony tényező, hiszen hosszabb távon sokkal olcsóbban fenntartható a mesterséges gyep, mint bármilyen valódi fű. Ide kapcsolódik az idő tényező is, hiszen a műfű installálását az esetek többségében eleve profi szakember végzi, továbbá nem kell alkalmazni senkit avégett, hogy gondozza a pázsitot. Viszont ez így nem teljesen igaz. Az valóban helytálló, hogy a műfű a valódinál sokkal kevesebb gondozást, karbantartást igényel.  De valamennyit azért igényel. Bizonyos időközönként gondozni kell, s olykor nem árt profi szakembert megbízni azzal, hogy vizsgálja felül a mesterséges fű minőségét.

 

Pázsit műfű karbantartása

Szerencsére, csak igen ritkán szükséges a pázsit gyanánt installált műfüvet gondozni. A mesterséges gyep 10-15 éves élettartama alatt igen kevés beavatkozást igényel, de azért nem szabad teljesen elhanyagolni. A beltéri műfüvet, illetve a teraszra, erkélyre telepített mesterséges gyepet elég néha kiporszívózni,felmosóval áttörölgetni. Amennyiben kültéri műfűről van szó, ott sem sokkal bonyolultabb a helyzet. Alkalomadtán egy seprű és egy slag segítségével pillanatok alatt elvégezheti a szükséges munkálatokat. Amennyiben viszont komolyabb karbantartási feladatokról van szó (például szakadás, károsodás), érdemes profi szakemberre bízni magunkat.

 

Sport műfű karbantartása

Akár csak a valódi füvet alkalmazó sportpályák esetén, a műfüves sportpályáknál is időt és energiát kell a mesterséges gyep karbantartására, gondozására szánni. Ezeket a műfüves pályákat ugyanis lényegesen jobban igénybe  veszik a használat során, s avégett, hogy a fű hosszú évekig kiszolgálja az embert, bizonyos munkálatokat napi, heti, negyedéves és éves szinten el kell rajta végezni. Tekintettel arra, hogy a műfüvet alkalmazó sportpályák szinte kivétel nélkül kvarchomok és szükség esetén plusz gumigranulátum feltöltést  alkalmaznak. Vannak nagyszerű próbálkozások feltöltést nem igénylő műfüvekkel ( pl. 4G ), amelyek nyilván nem igényelnek ilyen szintű törődést. Természetesen a feltöltés nélküli műfüveket is karban kell tartani.

 

Napi karbantartás

- Napi szinten ellenőrizni kell egy seprűvel a feltöltést. Fontos ügyelni arra, hogy az adott területen a feltöltésnek mindenhol az előírtaknak megfelelően kb 15mm kell a műfű szálvégek alatt kell lennie.

- Különösen a műfű telepítését követő első hónapban van jelentősége a naponta történő sepregetésnek, mert így egészen biztos, hogy egyenletesen, mindenhol meglesz a megfelelő feltöltési szint.
 

- Fontos, hogy a söprési munkálatokat ne hanyagoljuk el. Máskülönben előfordulhat, hogy a műfű mohásodni, gazosodni fog, de olyan, nem kívánatos törmelékek is megtelepedhetnek benne, s hosszabb távon károsíthatják azt, mint a játékosok cipőjéről lepergő sár, vagy például az állati ürülék. Ezek megint csak a műfű tömörödéséhez vezetnek, amely egyenes út az algásodáshoz,mohásodáshoz.
 

- A tömörödést elkerülendő, ügyelni kell arra, hogy "idegen" homok ne kerüljön a műfűre. Ezt megelőzendő, javasolt a pályák mellett lábtörlőket elhelyezni, ezzel is megelőzve azt, hogy a játékosok a cipőjükön földet, sarat hordjanak fel a műfű felületére.
 

- Semmiképp ne használjon olyan eszközöket, amik károsíthatják a műfű felületét. Bizonyos tisztítószerek, oldószerek alkalmazása sem javasolt, elsősorban azoké nem, amelyek acetont, alkoholt tartalmaznak. Amennyiben ehhez a ponthoz kapcsolódóan kétségek merülnének fel Önben, nyugodtan kérjen tanácsot tőlünk.

 

Heti karbantartás

- Javasoljuk, hogy legyen különös tekintettel a pálya leginkább használt, igénybe vett területeinek állapotára. Futballpályán ilyen lehet például a szögletzászló és a kapu előtti rész. Ezeket gyakorta érdemes a javasolt mélységben feltölteni.
 

- Heti szinten ellenőrizze, hogy maradt-e bármilyen idegen anyag a pályán. Ezek szennyezhetik a feltöltést és koptathatják a mesterséges gyep fűszálait. Rendszeresen távolítson el mindenféle idegen anyagot (levelek, gallyak, papír, stb.) a pályáról.
 

- Hetente-kéthetente, de havonta egyszer mindenképp javasolt géppel, keresztirányban átkefélni a műfüves pálya szálait. Ez egyfelől azért ajánlatos, mert így könnyebben tisztítható az idegen anyagoktól, másrészt azért, hogy a fűszálak jobban megőrizzék a tartásukat. Ez a munkafolyamat géppel általában 1-2 óra alatt elvégezhető, viszont arra ügyeljen, hogy mindig ellentétes irányba kefélje a fűszálakat.

 

Negyedéves karbantartás

Nagyjából háromhavonta érdemes alaposabban is górcső alá venni az adott sportpályát. Különösen azokra a területekre fordítson nagy figyelmet, amelyek a leginkább igénybe vannak véve a sporttevékenység során. Amennyiben komolyabb problémát vél felfedezni a gyepen, azt ne kísérelje meg kijavítani, mindenképp lépjen kapcsolatba a kivitelezővel.  Fontos 2-3 havonta a pályák vegízseres tisztítását elvégezni. Általunk forgalmazott CLEAN GARDEN SPORT fertőtlenítő erre a célra van kifejlesztve. Vegyszeres tisztítás után a pályának kellemes illata lesz. Ezt egyszerű permetezővel is ellehet végezni.

 

Éves karbantartás

Évente egyszer mindenképp érdemes konzultálni a kivitelezővel. Bizonyos műfüvek esetén ugyanis évente megismételendő, speciális karbantartásra van szükség. Amennyiben az adott műfű ezt nem igényli, akkor sem árt, évente legalább egyszer azt szakember is megvizsgálja.

 

Gépi karbantartás
Sportpályákon évente kétszer szükséges elvégezni a gépi karbantartást. Töbfázisú fojamat nagyban javítja a pálya minőségét.
Kérjen ajánlatot szakemberünktől!