Karbantartás

Több oka van annak, amiért az emberek műfű telepítése mellett döntenek. Ilyen például a költség hatékony tényező, hiszen hosszabb távon sokkal olcsóbban fenntartható a mesterséges gyep, mint bármilyen valódi fű. Ide kapcsolódik az idő tényező is, hiszen a műfű installálását az esetek többségében eleve profi szakember végzi, továbbá nem kell alkalmazni senkit avégett, hogy gondozza a pázsitot. Viszont ez így nem teljesen igaz. Az valóban helytálló, hogy a műfű a valódinál sokkal kevesebb gondozást, karbantartást igényel.  De valamennyit azért igényel. Bizonyos időközönként gondozni kell, s olykor nem árt profi szakembert megbízni azzal, hogy vizsgálja felül a mesterséges fű minőségét.

 

Pázsit műfű karbantartása

Szerencsére, csak igen ritkán szükséges a pázsit gyanánt installált műfüvet gondozni. A mesterséges gyep 10-15 éves élettartama alatt igen kevés beavatkozást igényel, de azért nem szabad teljesen elhanyagolni. A beltéri műfüvet, illetve a teraszra, erkélyre telepített mesterséges gyepet elég néha kiporszívózni,felmosóval áttörölgetni. Amennyiben kültéri műfűről van szó, ott sem sokkal bonyolultabb a helyzet. Alkalomadtán egy seprű és egy slag segítségével pillanatok alatt elvégezheti a szükséges munkálatokat. Amennyiben viszont komolyabb karbantartási feladatokról van szó (például szakadás, károsodás), érdemes profi szakemberre bízni magunkat.

 

Sport műfű karbantartása

Akár csak a valódi füvet alkalmazó sportpályák esetén, a műfüves sportpályáknál is időt és energiát kell a mesterséges gyep karbantartására, gondozására szánni. Ezeket a műfüves pályákat ugyanis lényegesen jobban igénybe  veszik a használat során, s avégett, hogy a fű hosszú évekig kiszolgálja az embert, bizonyos munkálatokat napi, heti, negyedéves és éves szinten el kell rajta végezni. Tekintettel arra, hogy a műfüvet alkalmazó sportpályák szinte kivétel nélkül kvarchomok és szükség esetén plusz gumigranulátum feltöltést  alkalmaznak. Vannak nagyszerű próbálkozások feltöltést nem igénylő műfüvekkel ( pl. 4G ), amelyek nyilván nem igényelnek ilyen szintű törődést. Természetesen a feltöltés nélküli műfüveket is karban kell tartani.

 

Napi karbantartás

- Napi szinten ellenőrizni kell egy seprűvel a feltöltést. Fontos ügyelni arra, hogy az adott területen a feltöltésnek mindenhol az előírtaknak megfelelően kb 15mm kell a műfű szálvégek alatt kell lennie.

- Különösen a műfű telepítését követő első hónapban van jelentősége a naponta történő sepregetésnek, mert így egészen biztos, hogy egyenletesen, mindenhol meglesz a megfelelő feltöltési szint.
 

- Fontos, hogy a söprési munkálatokat ne hanyagoljuk el. Máskülönben előfordulhat, hogy a műfű mohásodni, gazosodni fog, de olyan, nem kívánatos törmelékek is megtelepedhetnek benne, s hosszabb távon károsíthatják azt, mint a játékosok cipőjéről lepergő sár, vagy például az állati ürülék. Ezek megint csak a műfű tömörödéséhez vezetnek, amely egyenes út az algásodáshoz,mohásodáshoz.
 

- A tömörödést elkerülendő, ügyelni kell arra, hogy "idegen" homok ne kerüljön a műfűre. Ezt megelőzendő, javasolt a pályák mellett lábtörlőket elhelyezni, ezzel is megelőzve azt, hogy a játékosok a cipőjükön földet, sarat hordjanak fel a műfű felületére.
 

- Semmiképp ne használjon olyan eszközöket, amik károsíthatják a műfű felületét. Bizonyos tisztítószerek, oldószerek alkalmazása sem javasolt, elsősorban azoké nem, amelyek acetont, alkoholt tartalmaznak. Amennyiben ehhez a ponthoz kapcsolódóan kétségek merülnének fel Önben, nyugodtan kérjen tanácsot tőlünk.

 

Heti karbantartás

- Javasoljuk, hogy legyen különös tekintettel a pálya leginkább használt, igénybe vett területeinek állapotára. Futballpályán ilyen lehet például a szögletzászló és a kapu előtti rész. Ezeket gyakorta érdemes a javasolt mélységben feltölteni.
 

- Heti szinten ellenőrizze, hogy maradt-e bármilyen idegen anyag a pályán. Ezek szennyezhetik a feltöltést és koptathatják a mesterséges gyep fűszálait. Rendszeresen távolítson el mindenféle idegen anyagot (levelek, gallyak, papír, stb.) a pályáról.
 

- Hetente-kéthetente, de havonta egyszer mindenképp javasolt géppel, keresztirányban átkefélni a műfüves pálya szálait. Ez egyfelől azért ajánlatos, mert így könnyebben tisztítható az idegen anyagoktól, másrészt azért, hogy a fűszálak jobban megőrizzék a tartásukat. Ez a munkafolyamat géppel általában 1-2 óra alatt elvégezhető, viszont arra ügyeljen, hogy mindig ellentétes irányba kefélje a fűszálakat.

 

Negyedéves karbantartás

Nagyjából háromhavonta érdemes alaposabban is górcső alá venni az adott sportpályát. Különösen azokra a területekre fordítson nagy figyelmet, amelyek a leginkább igénybe vannak véve a sporttevékenység során. Amennyiben komolyabb problémát vél felfedezni a gyepen, azt ne kísérelje meg kijavítani, mindenképp lépjen kapcsolatba a kivitelezővel.  Fontos 2-3 havonta a pályák fertőtlenítését elvégezni. Általunk forgalmazott CLEAN GARDEN SPORT fertőtlenítő erre a célra van kifejlesztve. Fertőtlenítés után a pályának kellemes illata lesz. Ezt egyszerű permetezővel is ellehet végezni.

 

Éves karbantartás

Évente egyszer mindenképp érdemes konzultálni a kivitelezővel. Bizonyos műfüvek esetén ugyanis évente megismételendő, speciális karbantartásra van szükség. Amennyiben az adott műfű ezt nem igényli, akkor sem árt, évente legalább egyszer azt szakember is megvizsgálja.