Építés

Sokan vannak, akik szeretnék egy gyönyörű kertes házban leélni az életüket, ahol mindig ápolt, frissen nyírt pázsit fogadja őket. Életüket rendszeres sportolással akár jelentősen meg is hosszabbíthatnak, viszont számos sportágban szintén elengedhetetlen, hogy egy jó minőségű gyepet használhasson az ember. Bármelyik eshetőségről is legyen szó, a műfű minden esetben remek alternatívája lehet a valódi fűnek. Nem igényel akkora törődést, nem kell a gondozására annyi időt és energiát fordítani, de ami a legfontosabb, hogy a mesterséges gyep egy nagyon pénztárcabarát megoldás. Nem kell drága öntözőrendszerekre áldozni és vizet sem pazarol fölöslegesen az ember. Cserébe egy hosszú éveken keresztül, s az év minden napján gyönyörű színben pompázó mesterséges gyep látványa fogad bennünket, legyen szó a kertről, vagy kedvenc sportpályánkról. Azonban ehhez egy jó tanácsot mindenképp érdemes megfogadni. A műfű telepítését minden esetben profikra kell bízni. Mert nem mindenki születik kertészeti szakembernek, s a műfű telepítése egy olyan munkafolyamat, amit ha nem kellő alapossággal és profizmussal végeznek, garantált a szörnyű végeredmény.

 

Általános telepítési útmutató

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a műfű telepítése nem egy csináld magad folyamat. Ettől függetlenül szeretnénk némi betekintést engedni Önöknek abba, mindez hogyan is néz ki a valóságban. Fontos megjegyezni, hogy ahány műfű fajta, annyi féle speciális helyzet és kihívás léphet fel a telepítéskor. Attól függően, hogy dekorációs vagy sportolási célra használják, illetve  feltöltéses módszerrel vagy anélkül, nyilván maga a telepítés menete is változik. Mindenesetre az alábbiakban igyekeztünk néhány pontban összeszedni, hogyan zajlik a munkafolyamat az esetek túlnyomó részében, általánosságban.

 

Előkészítés

Pázsit fű esetén első lépésként ki kell ásni a talajt, nagyjából 10 cm-rel a tervezett végleges szint alá. Ezt követi a kiásott terület szegélyezése, amihez az esetek túlnyomó részében téglát, betont, műanyagot használnak.

 

Alapozás

A telepítési folyamat következő lépéseként ki kell tölteni a kiásott területet. Ehhez általában zúzott követ szokás használni, ugyanis jól elvezetik a vizet, s egyúttal stabil alapot biztosítanak a műfű számára. Fontos, hogy a feltöltött anyagot jó alaposan ledöngöljük. A fölső 1 cm nem árt hogyha apróbb szemcséjű ez nem sérti fel a műfű alaplapját.

 

A műfű leterítése

Ez a folyamat nagyon hasonlít a gyepszőnyeg lerakására, viszont ez esetben sokkal jobban figyelni kell a részletekre. Ügyelni kell arra, hogy az egymás mellett elhelyezkedő, leterített műfűtekercsek száliránya megegyező legyen. Fontos, hogy a tekercsek fel legyenek hajtva az illesztéseknél, ezt követően speciális illesztő szalaggal, illetve műfű ragasztóval rögzíthetők egymáshoz. Végezetül rá kell hajtani a szalagra a műfű széleit.

 

Rögzítés

Egyenletesen, szép egyenesen ki kell húzni a műfű széleit, majd (általában) szögekkel rögzíteni, amiket egymástól 100 cm távolságra ütünk be.

 

Feltöltés

Vannak esetek, amikor nem szükséges, általában pázsitfüveknél, miután ezeket jobbára töltőanyag nélküli kialakításban gyártják. A műfüvet minden más esetben gumiból készült granulátummal vagy  homokkal szokás feltölteni. Mindkettőnek megvan a maga előnye. Előbbi extra puhaságot biztosít, utóbbi pedig gondoskodik arról, hogy eltakarja a műfű alját, így a szövés egész biztosan nem fog látszani.

 

Speciális esetek

Vannak olyan esetek, amikor nem zúzottkő ágyaz meg a műfűnek, hanem az szilárd alapra, például betonra, aszfaltra kerül. Ilyenkor a rögzítés nem szögekkel, hanem ragasztással történik. Előfordulhat továbbá, hogy a megrendelő egyáltalán nem szeretné rögzíteni a műfüvet. Ez jobbára teraszok, erkélyek esetében gyakori kérés, de nem megoldhatatlan. Ilyenkor valamilyen nehezékkel érdemes lesúlyozni a műfüvet, ami bármikor felszedhető.

 

Sportpálya

Sportpálya telepítését mindenképpen bízza szakebere. Abban az esetben ha az anyagi keret szűkös kérje ki mindenképpen tanácsunkat szívesen elnavigáljuk Önöket. Segítünk kiválasztani a megfelelő műfű típust és alap elkészítésében is tanácsot adunk.